onsdag 25 februari 2009

Arkitektur for dumies

Jag är ingen arkitekt och tur är väll det. Akritekter är väldigt duktiga på att tro att de gör något bra, när de ofta i praktiken förstör en teknsik lösning.

Jag har sett exempel på arkitekter som vill "visa" de teknsika lösningarna och suporten i byggnaden, men i stället för att visa den riktiga suporten eller designa den för att synas, så döljer de den och målar en fejkad utan på. Jag har även sett arkitekter som vill lägga på lite solceller på byggnader där de helt enkelt satt solcellerna på ost eller väst sidan, och t.o.m i några extrema fall på nord sidan!

Victorianerna kunde de där med design. Ironiskt nog hade de inte de för avsikt, de va helt enkelt så stolta över tekniken att de gorden den visuel och tydlig. Jaguar E-type rankad som en av värdens 7 vackraste bilar har ingen designer någonsin rört. Hela bilen var designad utifrån matematiska formler för att göra den optimal

När jag ritar en byggnad är de viktigt att den ska få växa och utvecklas. Jag har ingen bestämd uppfattning om hur den ska se ut när jag börjar, utan helt enkelt rättar till där de ser fel ut.

Det börjar nästan alltid med en enkel idé. I de här fallet hur man bygger ett så stort hus som möjligt så billigt som möjlgit med minimal energianvädning. Ett helt cirkulärt hus är optimalt, så jag börjar med en cirkel. Jord isolerar bra så jag gräver ner huset delvis.
Fönster behövs, så jag gör ett stort panorama fönster åt söder. Integerar solvärmen i fönsterna samt bygger en atrium precis innanför.


All rum organsieras mot den öppna ytan i mitten.


Atriumfönstret är för litet. Öppningen i huset är för smal för att släppa in tillräckligt mycket ljus. Nedersta våningen har blivigt helt isolerad. Jag överger helt enkelt huset och tar lärdommen och ritar ett från grunden.

Blått: Sänkt marken framför huset 2meter för att ge direkt acces till underplanet
Grönt: Har sänkt entren ett ½ plan så att de kommer direkt till huvudplanet
Rött: Har ökat storleken på atrium fönstret. Dubbelt så bred, och ½våning högre.
Grått: Har avslutat cirklen på 45grader för att göra mer plats åt fönstret utan att göra huset större.
Huset är totalt 2 meter bredare än innan. Men den totala golvarean är fortfarande det samma. Den utnytjas dock betydligt bättre i den här versionen.

Atriumen ser betydligt bredare ut. Men faktum är att den är 5 meter precis som på förra huset. Skilnden här är att den inte blockeras av hallen och att den vid fönstret blir progresivt bredare till 7meter. Traporna är plaserade i solens riktning vilket gör att även trapporna framstår som fritt utrymme. Detta resulterar i att den effektiva atriumbredden blir 7meter hela vägen.

Från undervåningen syns förändringen tydligast. Hallen är flyttad till sidan. Det har gjort att atriumfönstret är öppet hela vägen från nedre våningen till den översta. Passagen på översta våningen är flyttad 2meter från fönstet. Detta ger ilusionen av att den flyger samtidigt som man får en öppnare miljö.

Kvinnan har i detta hem fullständig uppsyn över alla rummen utan att behöva röra sig en mm från diskbänken (vidvikel)

Huset är ljust och trevlgit, men känns lite väl 80-tal och fyrkantigt för min smak. Det är helt enkelt för tråkigt!

Grönt: En vattensamlig är anlaggd framför huset för i optimal vinkel för att tillföra mer ljus i december, januari och feburari.
Blåt: Kanten som tidigare fanns är helt eliminerad. Huset är nu 2 meter smalar än version2 och faktiskt exakt lika brett version 1. Det är dock 1 meter djupare än version 1 och har ca 25% mer volym.
Rött: Atrium fönstret är nu 2meter större än version 2, totalt 60m^2. Hela 140% större än version 1. Fönstret här ritat utan solvärmepaneler då programet inte stödde det på runda väggar.
Grått: Ett fönster till på varige sida på översta våningen. Detta ger möjlighet för bakre sovrummet att ha fönster både ut och in. Även matsalen har nu utustats med fönster direkt ut.

Den öppna atrium delen är 8 meter här, ökad 1 meter från tidigare version trots att huset är smalare. Nu har rummen på båda sidor tillgång till var sin del av atrium fönstret. Totalt har 4 rum+atriumen, direktacces mot sydfönstret.

Övanvåningen fortfarande helt utan innerväggar. Här skall alla sovrummen vara. 2 på variges sidan och dessutom en ett stort badrum på nordsidan. Övervåningen är enorm över 115m^2, mellanvåningen är något mindre på 107, medan undervåningen är störst på hela 175m^2 vilket är mycket närma mitt mål på 400m^2 totalt.

Jag tycker de artar sig bra, men jag är ännu långt från nöjd med projektet. Har du synpunkter på något som skulle kunna göras bättre, posta gärna en kommentar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar