torsdag 5 mars 2009

Skalman och fildelning

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2541481.svd
Nu ska jag göra som alla andra. Skriva om en nyhets artikel i SVD.

Jag tycker dock att debatten saknar djup.
Skalman har 30 000 timmar mp3:or. Först och främst är jag lite förvånad att en så progressiv person som Skalman använder ett så gammalt och inlåst format som mp3. Om han använt öppet format så som OGG hade han fått in dubbelt så mycket.

Det verkar som att Skalman laddar ner väldigt mycket musik. Häromdagen hade han 30 000 timmar musik i sin mp3-spelare. Hur har han råd?

Personligen för jag inte alls vad de menar med "ha råd". 30 000 låtar får plats på 120GB, en sådan disk får man för några hundra. Författaren tycks då uppfatta de som att de är licenserna de är frågan om. Jag har ett par alterantiv, då skalman naturligtvis inte piratkoierar så här kommer det.
1: Han har spelat in låtarna sjäv med hjälp av datoralgoritmer.
2: Han har laddat ner creativ comon låtar.
3: Han har laddat ner icke upphovsrättskyddade verk.
4: Han bor i ett land där domstolarna inte är uppköpta av RIA o co.
Här ser jag krösus som den perfekta företrädaren för musik branchen. Någon som tjänar grova pengar på andras hårda arbete samtidigt som han sätter sig på folk som inte vill betala.

Hur ställer han sig i fildelningsfrågan?

Information wants to be free, vet inte vem som sa de först, men de kan så vara skalman.

Vad lyssnar han på?

Skalman lysnar naturligvis på techno!


Vad vi idag kallar piratkopiering behöver inte alls vara olagligt. Jag minns en gång för ca 20 år sedan när bildelar som är icke orginal kallades pirat bildelar. Detta var under en period förbjudet men blev senare tillåtet av konkurensskäl. Bilbranchen var högljuda och gnälde på att de skulle leda till olyckor.

Att vara pirat är inte de samma som att göra något olagligt. Många av de ursprungliga piraterna jobbade på beställning åt olika länder. Att kapa skepp på öppet vatten var helt enkelt inte olagligt på 1500-talet. På 1500-talet fanns de inga internationella lagar och man kunde sådeles göra vad man ville på öppet hav. Detta som vi idag skulle kalla lucka i lagen, var något som piraterna utnytjade. På mitten av 1600-talet täcktes denna lucka till, då lokaliserade piraterna sig i vänligt sinnade länder och fortsate sin verksamhet som vanligt. Efterhand blev de allt hårdare eftersatta.

Detta liknar vad som händer idag. Det finns ingen internationel upphovsrätts lag, men vissa företag försöker tvinga sig till en sådan med hot och förtryck. Sverige är en demokrati, det är svenska folket, varken politiker eller företag som ska bestämma om vi får kopiera "Hipp Hipp Hora" eller inte. Om 51% av svenska folket bestämmer att "Hipp Hipp Hora" skall vara fri att kopieras så är det de som gäller. Då kan filmskaparen skrika hur mycket som helst.

Vad de gäller verkshöjd så påstår jag att min blogg har högre verkshöjd än manuset i "hipp hipp hora", min blogg är gratis för alla. Där med inte sagt att det är en dålig film...