fredag 6 mars 2009

dyslexi

Dyslexi är vad de flesta nu antagligen känner till ett handikapp som innebär att man inte kan läsa och skriva på samma sätt som andra människor gör.

Vad många människor inte förstår är att ett handikapp, så som dyslexi inte går att träna bort. Det går inte att påverka det med träning överhuvudtaget.

Men många som tränar att läsa och skriva trots att de har dyslexi blir bättre!

Nja, träningen går inte ut på att träna bort dyslexin, utan snarare att träna sig på att använda andra metoder för att minska dyslexins inverkan. Detta innebär oftare än inte att man helt enkelt jobbar mycket hårdare på texter, analyserar varje bokstav för sig, vilket är väldigt svårt då de är väldigt svårt för en dyslexier se ordningen som bokstäverna står i. Exakt varför kan jag inte förklara, precis på samma sätt som en blind inte kan förklara hur de är att vara blind, eller en döv inte vet hur de är att vara döv. Dyslexi är alltid medfött och man kan inte jämföra.


Ovan finns en elementär mekanikuträkning. Om du är ingenjör så tycker du troligen inte att de ser speciellt konstigt ut. Om du däremot hade svårt för matte i grundskolan, ser de troligen ut på samma sätt för dig vanlig löptext, dvs de jag skriver nu, ser ut för mig.

Om du kanske tror att de inte stämmer att de är enkelt, kan jag säga att när jag plugga till byggingenjör fick jag på grund av att kursen var elementär hoppa över kursen för att tenta av den vid ett senare tillfälle, eftersom den räknades som grundläggande och enkel.

Om du tycker att trovärdigheten är ett problem då de finns ett och annat stavfel (jag vet inte hur många, eftersom jag inte kan se dem), så titta på formlen ovan. Sitter trovärdigheten i utseendet? Jag läste tillslut min 3åriga utbildning på 12månder. Detta till trots att en ingenjörsutbildning är en av de mest akademiskt utmanade utbildningar där mans behöver plöja igenom 10 000-tals sidor text..... och jag läser betydligt sämre än vad jag skriver.