söndag 29 mars 2009

Hus version 7

Jag är nu uppe i version 7 av mitt energioptimerade hus.

Förändringarna på utsidan är relativt små. Jag har dock gjort 2 viktiga förändringar.
1: Gjort huset något rundare än tidigare. Detta ger ytterligare 1 meter på vardera sida vilket är tillräckligt för att få plats med garaget vilket inte gick tidigare.
2: Huvudfönstret skär nu snedtaket i samma vinkel och riktning.

Här kan man tydligt se hur huvudfönstret är integrerat i byggnaden. Väggen som bär upp fönstret är nu betydligt mindre vilket gör lösningen effektivare.

Garaget är nu mer funktionellt. Mitt mål var att endast ha en garage port, men lyckades inte lösa detta rent geometriskt. En mur har lagts till för att möjliggöra en skarpare kant mot baksidan av huset. Jorden ger både termisk massa och isolering. Igenom garage öppningen kan man skymta access luckan till maskinrummet där man lyfter ner maskiner och bränsle.

Bottenplanet är ljust och luftigt, trots att de i praktiken är under mark. Några förändringar har skett här. Exempelvis är maskinrummet nu lägre bak i stället vid sidan. Detta ger en mer "normal" hus känsla med ett avlångt rum som är nästan dubbelt så långt som brett.
Tillägg är även våtutrymme, bastu. Polen är kvar som tidigare. En mindre trägård finns för odling av frukt och grönsaker som behöver stabilt klimat.

Vy från mellanvåningen. Man ser både under och övervåningen utan problem. Köket har en central placering. Köksingången går direkt ut till garaget.

Badrummet är upplyst via ett blockfönster. Duschkabin sitter direkt mot fönstret. Access till huvudbadrummet sker direkt från de två största sovrummen.

Badrummet, vy inåt huset. Bortre väggen är ersatt av spegeldörrar in till huvudgarderoben.

Huvudsovrummet. Notera att väggarna sinsemellan inte är vinkelräta, men de är vinkelräta mot den välvda ytterväggen. Detta ger illusionen om att rummet är fyrkantigt medan det i själva verket är närmare trekantigt.

Hjärtat av byggnaden. Maskinrummet. Längst till vänster kan man se en försänkning i golvet för de allra största tankarna. Totalt finns 7 tankar för saker så som färskvatten, dagvatten, kloak, värme, kyla osv osv. Här finns även alla pumpstation, reservpannan, reservkraft anläggning, batteribackup och mycket mycket mer. Allting är placerat mot innerväggen snarare än ytterväggen för att maximalt utnyttja all processvärme.
Ytterväggen är, precis som i majoriteten av huset, är direkt ut mot underjorden. Här agerar jorden energibuffert vilket generar runt 5-10grader temperatur året om. Minskar behovet av värme på vintern (då jorden är upp till 15grader varmare än luften) samt minskar behovet av kyla på sommaren (då kyla läcker in genom väggen på sommaren).
Vår och höstdagar kan huset hållas varmt endast med hjälp av processvärme och solinstrålning.

Alla de tekniska detaljerna synliga. De tekniska detaljerna är inte alltid vad de ser ut som. Polen agerar värmereservoar, jämnar ut temperatur mellan dag och natt. Planteringen lik så. Accessluckan är synlig vid garaget.

Kommentera gärna om de finns förbättringar att tillföra som jag har missat.