söndag 1 mars 2009

Tvättmasnkin år 1100

Det är svårt att säga när tvättmaskinen uppfanns, men de var först på början av 1900-talet med intåget av elektricitet som tvättmaskinen börja bli vanlig.
Men hur tidigt kunde man göra en automatisk tvättmaskin, eller för den delen, vad som helst som på något sätt var automatisk.

De första ritningarna på automatiska maskiner återfanns redan i de stora biblioteket i Alexandra redan före år 0. Tekniken är inte en enskild teknik utan en kombination av växlar, kammar och kopplingar. Detta råkar vara allt man behöver för att bygga en tvättmaskin. Det behöver inte vara en tvättmaskin utan i princip vilken automatisk maskin som helst går att bygga.

Tekniken gick på export till rommariket, där man inte hade någon som helst användning till den, man använda slavar i stället. Tekniken arkiverades av den då högteknologiska branschen kyrkan som på den tiden hade en motsvarande funktion som patentverket har idag. Tekniken låg där i många år till några munkar på 1100-talet fick för sig att jobba. De skulle odla sina egna grönsaker, vara sjävförsörjande, lite som hippisarna på 60-talet. Problemet för munkarna var att de ville jobba, men inte för mycket. 6 timmar om dagen räckte tyckte de, realtivt till 11-12 timmar de flesta bönder jobbade. Hur löser man de problemet.

Munkarna hade tillgång till de gamla ritningarna, satte de genast i arbete och automatsierade allt de hade möjlighet till. Även om de inte byggde en tvättmaskin de först ade gjorde, så blev livet betydligt enklare än att göra allt sjäv. Tekniken de använde, kamtekniken, en teknik som återfanns i nästan alla automatiska maskiner fram till 1970-talet.
Vad många kanske känner igen dem från är från speldosor som ofta återfinns i disney filmer som utspelar sig på 1400-1600-talet. Men faktum är att gruvdriften börja använda tekniken redan på 1200-talet. Dessa anläggningar va gorda i trä, därför mycket stora. Men automatiken i sig gjorde metallbilligare, vilket senare gorde möjligt att göra tekniken mycket mindre, t.ex. speldosor på 1500-talet.

Om du råkar ha en gammal tvätmaskin från 1970-talet, eller kanske t.o.m början av 1980-talet så kan man fortfarande se något som liknar en speldosa i den. Om man lysnar riktigt noga när den startas, kan man tydligt höra ett "klick klick klick" när armarna passerar kammarna.
Våra bilmotorer är de sista stället denna tekniken återfinns, vad som kallas kamaxlarna. Kamaxlarna är den biten av motorn som gör att motorn fungerar automatiskt. Tänk vilken lång väg tekniken har vandrat.

För mer inspiration kan jag rekomendera BBC dokumentärserien "Conections" som gav mig inspiration till den här artiklen. Mycket av de som jag skriver här berättar de om i serien.