lördag 4 april 2009

Hur fort till jobbet

En intressant tanke som slog mig härom dagen var "Hur fort ska jag åka till jobbet för att förlora minimalt med pengar".
Mitt arbete är flexibelt på så vis att jag kan arbeta mer eller mindre enligt beroende på behov. Om jag kommer tidigare till jobbet får jag mer betalt, åker jag hem tidigare får jag mindre.

Vad man ser tydligt är att om jag kör fortare så hinner jag tjäna mer pengar, men om jag kör långsammare så drar bilen mindre bränsle.

Förhållandet påverkas främst av två faktorer, bilens bränsleförbrukning samt lönen. För att simulera detta och ha möjlighet att variera biltypen använder jag ett mått för förbrukning vid jämn hastighet närma optimumpunkten, dvs linjärregrigering.

Vid given hastighet så blir körningen optimal relativt till lönen.

Sammanband är relativt komplex, optimum punkten gäller vid varje enskilt tillfälle oavsett andra faktorer. Dock tänkt på att för hög hastighet kan leda till fortkörningsböter som inte är medräknade i ekvationen.

Om man vid något tillfälle är tvungen att sakta ner så lönar det sig inte senare att öka hastigheten för att ta igen tiden, de förlorade pengarna är redan förlorat, finns inget sätt att ta igen det. Om man saktar ner hamnar man under optimalpunkten och det kostar mer på grund av löneförlust, om man sedan kör fortare blir det dyrare på grund ökad bränslekostnad.

Så om du någon gång blir stoppad av exempelvis ett vägarbete, sätt farthållaren på lämplig hastighet, slappna av och var nöjd med att du faktiskt förlorar minst pengar genom att åka i en medioker hastighet även fast du är sen.