måndag 23 februari 2009

Biobränsle drivna vulkaner

Vad drivs vulkanerna av?
Den primära drivkraften i vukaner är kärnkraft. I mitten är jorden flytande, allt tungt, så som uran, plutionium och andra tunga ämnen sjunker till mitten. I mitten har de skapats något som i praktiken är en härdsmälta. Det är denna kärnkraft som gör att vulkaner bildas.
Att vulkaner bildas vid kontinentalsprickor är något vi lär oss i skolan, men inte varför de bildas en bit ifrån sprikan och inte mitt i den vilket vore mer naturligt.
Svaret är mycket mer komplext än vad vi lär oss i skolan. Kärnkraften är nämligen bara den triggande effekten till vulkanen, det faktiska bränslet är något förvånande biobränsle.

Ungefär så här går de till.


Så va spelar det för roll? Kruxet här att gasen och oljan nybildasa konternuerligt. Resursen är alltså inte ändlig. Haven är stora, otrolgit stora. Dessutom har de god vattenförsörjning. Planktonen som bildar oljan har därför otimala förutsättningar att växa. Haven är ungefär 2,5gånger större än landarean, men faktum är att det bildas 10gånger mer biomassa i haven än på land, haven är alltså 10 gånger effektivare.

Med den nuvarande nybildningshastigheten bildas olja och gas nästan dubbelt så fort som vi eldar upp det. Förvisso eldar även naturen upp gas och olja, via vulkaner, men eftersom vi snor bränslet innan de kommer till vulkanerna så kommer det på sikt att kompenseras (om si så där 2 miljoner år). Faktum är att omlopstiden är reativt snabb, på bara ett par miljoner år har planktonet dött, åkt ner i underjoden och åter igen åkt upp igenom vulkanen och återskapats. Detta kan jämföras med dinusaurerna som fanns för 65 miljoner år sedan. Dinosaurerna var alltså utdöda sedan många miljoner år när den oljan vi nu gräver upp bildades.

Med kolet är det en annan historia. Det kol vi idag använder har bildats under en mycket låg period. Mycket av kolet är faktiskt äldre än de första dinusarierna. Kolet används idag nästan enbart för att tillverka elkraft, medan oljan används till fordonsbränsle där de är svårt att ersätta.

Saningen är enkel, om vi slutar gräva upp kol kan vi utan problem fortsätta olja, teoretiskt sett, till solen slutar lysa.