onsdag 25 mars 2009

Hur man är rik

Vara känd är de många som vill vara, speciellt yngre personer.

De flesta personer som vill vara kända vill vara det helt enkelt för att de har fått intrycket att alla kända är rika, detta är långt från sanningen.

Vad är en rik person? De mätningar som görs regelbundet brukar de mäta hur många procent som är rika respektive fattiga i varje land. Så här kan de se ut på ett antal slumpmässigt valda personer.

Detta är de internationellt vedertagna sättet att räkna hur många rika som finns. Det har dock ett problem. I praktiken kan hälften vara fattiga eller hälften vara rika i extrema fall. Man kan få situationer där de är extremt stor skillnad och relativt medioker skillnad med likvärdiga resultat.

Här är 43% av befolkningen rika och 0% av befolkningen fattiga. Detta är en statistisk avvikelse, ett exempel som visar statistiken svaghet.

I de här fallet är de maximalt jämt, trots det är fortfarande precis som i förra exemplet 42% rika och 0% fattiga. I praktiken är de bara Greger och Allan som avgör vad gränsen går eftersom de i exemplet råkar vara medianpersoner.

Faktum är att både begreppet rik och fattig är ett relativt begrepp, i praktiken finns bara egenskapen rik och fattig i fantasin. Jag förenklar de här till att en rik person är någon som har en inkomst som är dubbelt så stor som din.

Den här gör de hela lite knepigt, om någon som är rik har dubbelt så mycket pengar som dig, så kan du aldrig bli rik, för om du blir de så blir resultatet bara att alla som har lika mycket pengar som du hade tidigare helt enkelt blir fattiga. Detta är i praktiken exakt vad som händer, detta är orsaken att man aldrig upplever sig själv som rik trots att de flesta personer faktiskt tjänar dubbelt så mycket pengar när de är 30 än vad de gjorde när de va 18.

Det är uppenbarligen omöjligt att bli rik, om du är 15 år och önskar att du blir rik, kan jag meddela dig om att du aldrig kommer att bli det, det enda som kommer att hända är att folk i din omgivning blir fattigare. Jag lovade dock inte att berätta hur man blir rik, om de är de ni önskar har ni hamnat på fel forum, vad jag ska berätta är hur man ÄR rik.

Det är alltså inte möjligt att bli rik, det är möjligt att få mer pengar eller högre inkomst, men detta gör en inte automatiskt rik. Att vara rik är en helt annan femma. Det finns fler sätt att uppnå detta.

Alternativ 1: Liten damm effekten

Båda smily gubbarna är lika stora, det som skiljer är storleken på dammen. Det gamla talesättet stor fisk i liten damm eller liten fisk i stor damm. Storleken på dammen ändras vilket får fisken att framstå olika stor.
Hur uppnår man detta i praktiken. Tja de är mycket enkelt, man omger sig med folk. Detta kan man göra exempelvis genom att bosätta sig i ett mycket fattigt område. Detta kan dessutom ge en del bonuseffekter i form av att boendet blir billigare, vilket gör att man inte bara blir rikare, utan samtidigt får bättre levnadstandrad. Ett enkelt och vanligt sätt att utnyttja detta på är att åka på semester till ett fattigt land, exempelvis Thailand. Det ger en omedelbar "jag är rik" effekt. Även i de fallet ger de den extra bonusen att saker blir billigare och levnadsstandarden ökar. Man kan dock inte lura ekonomin så mycket, så även fast man blir relativt sett 5 gånger rikare så ökar ofta levnadsstandarden bara 1,5-2gånger.

Att bli rik inom Sverige är svårt, man får helt enkelt leta upp den fattigaste kommunen man hittar och bosätta sig där, jag är rädd att de med de flesta lön inte ens hjälper, kanske om man bosätter sig i ett fattigt område i en fattig kommun.

Alternativ 2: Rikare genom besparing
Lyxfällan är ett program man kan lära sig mycket av. Personerna i programmet har ofta hög inkomst, men trots de ganska knapra levnadsomständigheter. Orsaken till detta är ofta en brist på planering. Om man gör tvärt emot så borde man rimligen få motsatt effekt.
De här tipset är mycket enkelt, gör precis som de säger på lyxfällan trots att du har god ekonomi.
Planera ekonomin in i detalj
Bygg upp en buffert för plötsliga utgifter (ju större desto bättre, 20 000kr minimum)
Planera ALLA inköp (även kläder) månader i förväg
Försök pressa priset på allt (tips compriser.se och prisjakt.nu)
Spara så mycket pengar som möjligt, vid behov låna av dig själv, betala ränta till dig själv.

Principen bakom det här är att man helt enkelt avsätter en viss budget. Säg att behöver köpa en bil. Du har 5000kr/månden för att äga bilen.
1: Låna pengar av dig själv, effektiva räntan sjunker från runt 6% till runt 3%
2: Pressa priset max, både räntan och amorteringen sjunker. Ägna tid åt att se hur priserna rör sig, köp vid bästa tillfälle, impuls köp INTE
3: Ta reda på hur försäkringen påverkas med olika motoralternativ, något som folk ofta inte märker.
4: Satsa på en lång bil, de ser stora ut, men drar relativt till sin volym lite bränsle. Exempelvis en S80 med en 2.0L motor drar bara 25% mer bränsle än en normal C30 i landsvägskörning, men kan absolut ses dubbelt så "lyxig" bil.
5: Skatten är dyr för vissa bilar
6: Små bilar har ofta högre trafikförsäkring än stora. På många försäkringsbolag så tjänar man helt enkelt tebax en del av de ökade kostanderna med större bil på billigare försäkrning.

Alternativ 3: Buddistiska sättet
Det här sättet är lite bakvänt, men otroligt effektivt. Speciellt vad de gäller statusprylar.
Lisa har köpt en D&G handväska för 5000kr
Stina har köpt en Prada handväska för 10 000kr
Mia köper ingen handväska alls.
Nu kan de lätt verka som att Mia är den fattigaste av dem, men så behöver de inte ses. De gäller att sälja konceptet med Buddism först. "Jag ligger över materiella ting"
Här kommer kruxet eftersom Mia inte köpt nån dyr handväska, dyra kläder eller dyr TV har hon helt plötsligt ganska mycket pengar över. Detta pengar ska placeras strategiskt i saker med mycket lång hållbarhet. Typ hus eller annan hårdvara med 30+år hållbarhet. Detta förankrar illusionen av att Mia har mycket pengar, men helt enkelt inte vill ha prylar. Om Mia har råd med ett gigantiskt hus för 3miljoner har hon självklart råd med en handväska för 10 000kr. De faktum att Mia har råd med huset för att hon INTE köpt skräpprylar är något som Stina och Lisa troligen aldrig ens kommer att förstå. Man kan inte köpa ett hus för 3 miljoner för en handväska för 10 000... men för 300 stycken kan man.

Alternativ 4: Rik genom ignorans
Denna metod är lite lika alternativ 3. Den har dock en tvist. Istället för att inte köpa något alls så köper man saker som är väldigt ovanliga. Ovanliga till den grad att de inte ens går att kolla vad de kostar. En skräddarsydd skjorta i Thailand kostar ca 100kr, en ovanlig mobiltelefon med pekskärm kostar ca 600kr. En falsk D&G kan man få för 20 spänn. Outlett center skall heller inte underskattas. Att en gång om året öka till ett Outlett center och köpa kläder för ett helt år kan både vara en ekonomisk investering och en statusmässig investering. De flesta personer kommer inte att förstå att plaggen, prylarna och accessoarerna är ett år gamla eller att de är billiga för att de helt enkelt är för ovanliga.

Denna metod är förvånansvärt effektiv. Ibland kan de dock vara ett alternativ att piffa upp sina utgångna och förfalskade artiklar med en och annan äkta för att bygga på illusionen ytterligare. Om man väljer rätt produkt kan detta göras till ett litet pris.

Sammanfattning
Ingen en lösning är den gyllene lösningen. Att kombinera är ett alternativ. I mitt hem dryper de av falska D&G, gutchi, iPhones och allt annat skräp. Eftersom folk TROR att jag är rik, så går de på illusionen! Och de tror att jag är rik för att de ser illusionen.
Att vara rik handlar inte om att skryta om vad man har, utan snarare att vara fullständigt ignorant till pengar. Någon som är rik behöver inte skryta, någon som är rik behöver inte bry sig om pengar.
Saker jag inte har:
TV
Fast telefon
Tidning
Faktum är att hela mitt hem nästan är kliniskt rent från elektronik artiklar förutom en dator i ett hörn. Jag har förvisso en hel del artiklar för att jag anser mig behöva dem, men de är alltid väl undangömda. Statusprylar är alltid ett tecken på att någon inte är rik, för de visar inte vad man har råd med, utan alltid vad man inte har råd med. Att gömma de resulterar i att personer inte kan göra bedömningen på det eftersom de inte ser det. Genom att bara visa upp sidorna man briljerar på tvingas folk att anta att de är så rakt igenom.

Jag tror inte att någon i en enda punkt kan framstå som dubbelt så rik. Men om man bara lyckas spara ihop 15% i varje sektion så blir resultatet för alla 4 sektionerna att framstår dubbelt gång rikare än vad man är!

Rikedom är alltid något relativt. De här är guiden för hur man blir rik, dvs hur man får folk att tro att man har mycket pengar. Om du däremot vill få så mycket som möjligt för pengarna du tjänar, så har jag andra artiklar om det.