onsdag 25 februari 2009

Tilläggs isolera eller inte, det är frågan!

Vad är de effektivaste sättet att minska energiförbrukningen i sitt hem. Jag tar ett exempel med en klassisk 80-tals villa. 12m lång, 8m bred, 0,5m hög grund mur, 2,5m hög första våningsplan samt 45graders takvinkel. Isoleringen har blivigt lite murken så lamda värdet har sjunkt till 60, vanliga kopplade 2 glas rutor, inget isolerglas. Ytterst normalt 80tals hus. Total energiförbrukning 15,6MWh/år i uppvärmning. (eklusive varmvatten)

Kostnaderna fördelar sig på följande sätt om man har eluppvärmning.

Fönsterna i sydlig, ostlig och västlig riktning tillför energi. Så potensielt sett är de energipositiva om de isolerar tillräckligt väl.
Finns flera olika sätt att minska utgifterna för ett hus. Ett av de vanligaste är att instalera en värmepump, men är de verkligen lönsamast. Något så enkelt som att sätta igen alla fönsger i nordriktningen kan göra stor skilnad. Jag tar upp ett par alterantiv och jämför hur mycket minskad energiförbrukning de ger, och i slutändan investerings potensial. Skilnaden mellan investeringspotensialen och den faktiska investeringskostaden är den vinst man kan räkna med att få ut av investeringen.
Följande alternativ tänker jag undersöka:
Investera i en liten solvärme anläggning (10m^2)
Investera i en stor solvärme anläggning (22m^2)
Investera i en pelletsbrännare (räknar på ett pellets pris på 50öre/kwh
Tilläggsisolera utan att byta ut beffintlig isolering i väggar (70mm)
Tilläggsisolera och byta ut befintlig isolering (70mm)
Tilläggsisolera taket (utan att byta bef isolering) (100mm)
Tilläggsisolera taket och byta ut bef isolering (100mm)
Gräva ner ytterligare 100mm grundissolering
Total renovering (+70mm väggar +100mm tak, +100grund sida, +nya fönster)
Blockera alla nord fönster
Byt ut alla fönster mot moderna fönster med U värde 1,2
Lägga in en Värmepump (luft-luft)
Lägga in en värmepump (Mark-vatten) med en seriekopplad varmvatten beredare

Som synes ger peletsbrännaren ingen effekt alls, detta beror på att den faktiska energiförbrukningen är den samma, de är bara priset som skiljer vilket inte är normerat i den här grafen. Värmepumparnas effekt är beräknade som en reducering av energiförbrukningen. Som även syns är solvärme och markvärmepumpen de enda som påverkat tappvatten kostaden. Om man gör en totalrenovering av huset minskar man energiförbrukningen markant, men bara för uppvärmning, förbrukningen för tappvärmen förblir den samma. För att få tapvärme kostaden räknar jag med en normal barnfamilj som har både diskmaskin och tvättmaskin kopplad på tappvärmen.

Så här mycket kostar det att driva huset efter modifikationer. Förvånasvärt nog ger tilläggsisolera taket mycket liten effekt. Detta beror troligen på att taket är ganska väl isolerat redan från början. Att tillägsisolera grunden ger ännu mindre effekt, men de är å andra sidan både billigt och enkelt.
Bland de lösningar som ger god resultat så finns totalrenovering, luft-luft värme pump, liten solvärme anläggning och pellets brännare. Både solvärmen och pelletsbrännarens stora styrka ligger i att de håller ner priset på tappvärmen, medan luft-luft värmepumpen och totalrenoveringen helt enkelt minskar värmeförlusten massivt.
Mark-vatten värme pump ger i detta exempelt bättre reslutat än pellets brännare, skilnaden är dock minimal och vid det räcker att pelletspriset eller elpriset ändras några procent för att rollen ska bli den ombytta.
Vinnaren här är den stora solvärme panelen. Den är dessutom en dubbel vinnare då den inte påverkas av framtida energi priser. Vid potensielt ökande energipriser i framtiden så har solvärmen fördelen att inte påverka av energi priset.

Hur mycket pengar blir det då....

Om man tittar noga så ser man att byta fönster faktiskt generar en förlust. Detta beror inte på att byta fönster i sig är dåligt, utan att om man byter fönsterna så läcker helt enkelt värmen ut igenom väggen i stället. I ett fall där man först isolerar upp väggen och sedan byter fönster ger fönsterbytena i sig istället en vinst. Intressant är även att totalrenoveringen ger en större vinst än alla de 4 delarna i renoveringen var och en tillsammans, detta är lite av en synergieffekt.
I detta fallet läcker de mest energi ur väggarna, det är alltså prio 1, i andra hand kommer taket, i tredje hand fönsterna. Att isolera bara taket hjälper inte så mycket, men om man spenderar allt arbetet på att isolera väggen kan man lika gärna isolera taket. Om man isolerar väggen och taket. Då läcker de nästan lika mycket energi genom fönsterna som väggen och taket tillsammans, då behöver man byta dem med. När man har gjort allt det känns de bara fånigt att inte ge sig på grunden.

Om man har begränsat med pengar och vill ha så mycket effekt som bara möjligt för de lillapengarna man har.

Blokera nordfönster tycks det vara störst intjäningspotensial på. Problemet här är att de är en mycket liten kostand. Att grundisolera ger förvisso mindre vinst, men även det är mycket billigt och enkelt. Om du har nordfönster som aldrig används, ska de naturligvis blockeras (exempelvis med cellplast). Annars är det en ganska bökig metod.
Tilläggsisolera tak och luft-luft värmepump ger även mycket hög återtjäning. Lite pengar in, mycket pengar tebax. Problemet här är att om man kombinerar luft-luft värmepump och tak/grund-isolering så blir den faktiska förbättringen för varige del mindre. Totala mängden pengar man sparar blir dock fortfarande större.

Säg att vi valt att spara energi på ett sätt, men man några år senare kommer på att man vill kombinera det med ett annat system. Vissa system går bra att kombinera, andra inte. Man kan t.ex. kombinera peletsbrännare med solvärme, men inte peletsbrännare och värmepump. Isolering går att kombinera med nästan samtliga av de andra alterantiven.

För enkelhetens skull tar jag alla isolerings fall som ett. Jag tar den effektivaste kombinationen. Tillägsisolering tak, väggar grund utan renovering och nya fönster. Huset drar nu 7000kwh/år, mindre än hälften så mycket som tidigare, men tappvärmen är fortfarande 5000kwh/år. Total minskning från 20,6Mwh/år till 12000MWh/år.

Pelletskombinationerna är som drar mest energi, men kom ihåg, energin till den kostar bara en bråkdel.

Som synes är besparingen nu rikigt stor. Skilnaden mellan de olika kombinationerna är dock stor. Vad som kan tyckas konstigt är att skilnaderna nu när systemen är kombinerade är mycket högre än med enskilda system. Orsaken till detta är att systemen delvis suportar varandra men i vissa fall motrabetar varandra.

När man tittar på kostanden för investeringen blir den betydligt mindre skilnder i andra ledet. Skilnaderna är inte i närheten av de dubbla längre. Orsaken till detta är att alla system som är vattenbaserade har en mycket stor investering i ett vattenburet värmesystem. Denna kostand kan de sedan dela om de tillkommer ytterligare ett vattenburet system.

Den här gången är det mer rättvist. De flesta investeringar kostar ungefär lika mycket, de är nästan likvärdiga. Vilken som har mest vinstpotensial är därför betydligt viktigare den här gången.

Hur man än kombinerar så tjänar man på det. Men för kombinationen mark-vatten+isolering är intjäningen mycket liten. Kombinationen Luft-luft+liten sol briljerar något oväntat. Kombinationen av att solvärmen reducerar behovet av tappvärme och de billiga investeringen för att minska värmeförsörjningen innhomhus är extremt effektiv.
Intressant även att Stor sol och isolering ger större nytta än liten sol och isolering, trots att investeringskostaden är högre.
Mellan det första och sista alternativt är de precis jämt skägg. Båda är perfekta komplement, båda ger mycket hög grad av intjäning.

Vad de visar är att de spelar ingen roll om man investerar i solpaneler, pelets, markvärme pump eller isolering. Men när man gör den andra investeringen är skilnaden högre.
A1: Om man först isolerar ska man...
A2: Sedan skaffa en luft-luft värmepump
B1: Om man först skaffa pellets ska man...
B2: Skaffa en mindre solvärme anläggning
C1: Om man först skaffar en markvärme pump ska man...
C2: Skaffa en liten solvärme anläggning
D1: Om man först skaffar en stor solvärme anläggning ska man ...
D2: Tilläggsisolera huset
E1: Om man först skaffar en luft-luft värmepump ska man....
E2: Skaffa en liten solvärmeanläggning
F1: Om man först skaffar en liten solvärme anläggning ska man...
F2: Skaffa en luftvärme pump.
Vad man inte ska göra är lika viktigt.
1A: Om man först isolerar huset...
1B: ... så ska man INTE skaffa en markvärme pump
2A: Om man först skaffare en liten solanläggnings
2B: ... ska man INTE investera i en kombination av pellets och isolering
3A: Om man först investerar i en pellets brännare
3B: ... ska man INTE investera i isolering.

Av de 4 bästa alternativet innehåller 3 en liten solvärme anläggning och 2 en luft-luft värmepump.
Vad som är intressant är att en liten solvärme anläggning är bäst för alla alterantiv utom för tillägsisolering vilket ironiskt nog är den stora solvärmepanelens trumfkort.

Om du väljar rätt vid andra investeringen har du chans att få dubbla pengarna tebax.

Exat hur det är i varige enskilt fall skiljer naturligvis på vilket pris man får tag på de olika sakerna. Om man exempelvis råkar känna någon som kan fixa fönster till halva priset, så kommer tillägsisoleringen helt plötsligt att bli 20-30% bättre. Om man redan har ett vattenburet system så vips blir alla lösnignar med vattenburet system 40-50% mer lönsama.

Det blir indivuduelt, vilket råkar vara just det här huset svara och starka sida. Men princiept skulle jag säga att solvärme är en framtidssäker lösning. Hur energipriset än påverkas så förlorar man inte på det. Om man nu skulle ha behov av en stor solvärmeanläggning i stället är det lätt att bygga på. Viktigt att tänka på att solvärme fungerar bäst i kombination med något annat system. Solvärme är den sämsta anläggningen, solvärme i kombination är den bästa.

2 kommentarer:

  1. Så finns ju de som vägrar bo i skithus Hehehe

    Kolla dessa produkter:
    http://www.thermogaia.se/produkt
    Och
    http://www.astrofoil.no/docs/Astro-Foil-english.pdf
    samt
    http://www.reflective-insulation.org/

    Annars kan du någon gång se det huskonstruktionsinlägg jag startade i morse, det ska bli det ultimata huset, med avseense livskavlitet, kostnad, drift , underhåll hälsa och säkerhet.

    http://gunnarlittmarck.blogspot.com/2009/02/konstruktinen-av-en-godtycklig-villa.html

    Ha de bra

    SvaraRadera
  2. Hej gunnar.
    Jag har sett några av dessa produkter. Har dock inte haft möjlighet att testa dem själv. Jag är därför lite osäker till deras effektivitet.

    Aerogel kulor är med intressant. Ska testa denna produkt så fort som jag får möjlighet. Om man ska tilläggsisolera ett hus idag skall man egentligen inte behöva göra väggen tjockare alls. Om man ersätter gammal glasfiberull med modern vakuum eller aerogel isolering kan man få betydligt bättre isolation utan att väggen blir tjockare alls.

    SvaraRadera