söndag 22 februari 2009

Off grid

"Off grid" börjar bli allt med populärt. "Off grid" betyder att man inte är ansluten till vanliga nätservice så som elnät, vattennät, avlopsnät eller värmenät. Många idag klarar sig utan avlopsnät och vattenät, men väldigt få klarar sig utan elkraft eller tillförd värme.

Det är praktiskt sett inte specielt svårt att bygga ett hus som klarar sig helt utan tillförsel av någon annan energi än solen, problemet är att en sådan byggnad blir mycket dyr. Att tillverka el från solen via solceller är extremt dyrt. Att isolera ett hus med 1 meter isolering är även de dyrt. Att något är dyrt innebär ofta, så även i dessa fallen, att de är komplicerat och energikrävande att tillverka produkterna. Att tillföra solceller och extrema mängder isolering kan faktiskt göra att netoförbrukningen av elkraft ökar snarare än minskar.

Att förlita sig till naturen för att försörja med energi är inte helt enkelt det heller. Naturen väljer nämligen sjäv när den vill försörja med energi. Vad man måste göra är att lagra energin från naturen försörjer en med den till man ska använda den. Ett annat alternativ är att mellanlagra energin i någon form, t.ex. ved.



Här är en enkel bild över hur ett "off grid" system skulle kunna tänkas fungera. Regnvattent används tvätta, sedan används de till toaletspolning, sedan används tolaetspoliningen för att producera biogas som i sin tur används för att driva en motor vid tillfällen med låg elproduktion. Motorn generar värme som används för att värma en värmetank som i sin tur värme badvattnet som åter igen går igenom toaletten. Överskottet från rötningsprocessen går ut i en mindre energiskog som i sin tur körs i ett gengasagregat för att tillföra kompleterande kraft då biogasen inte räcker. Motorn som körs på gengas/biogas generar förutom värme även el som används för att kompletera elen från en mindre vindsnurra. Elen lagras dyngsvis i ett batteri tillräckligt för att tillgodogöra effekttopparna för att sedan växelriktas för att skicka till ett normalt väggutag för att förse hushållet med el.
På detta sättet får man vatten, avlopp, gödning, värme och kyla i ett enda system bara för att man vill ha el. Nu är de tyvär inte så enkelt så man bara kan bygga det, ett komplicerad dimentionering och styrsystem behövs med för att de hela ska fungera.

Förutom att skapa energi är de smart att spara energi. Att tilläggsisolera och instalera isolerglas i all ära. Men om man vill ha någon riktig ordentlig effekt får man ta och integera energisnålhet i lösningen på huset. Underjordiska hus har länge betraktas som energisnåla, problemet blir att de har en tendens att bli mörka. Det har jag löst genom att ha halva huset under jorden och halva över.



Mörkt och instängt med bara fönster i en riktning? Nja, skulle inte tro det.



Huset ser dyrt ut, vilket även är avsikten. Det ska helt enkelt vara ett lyxhus. Att spara innebär för mig inte att man minskar på levnadstandarden, utan snarare att man bibehåller levnadstandarden och trots det minskar resurskraven. I detta fallet har jag som mål att dubbla levnadstandarden samtidigt som jag drar ner behovet av externa resurser till mycket närma 0.

Teknisk data:
Boende yta: 340m^2
Varm garage: 40m^2
Maskin rum: 40m^2
Volym: 1275m^3 (normalt hus ca 600m^2)
Anläggnings yta (Isolerad yta): 630m^2 (jämfört med ett normalt 200m^2 enplans hus: 510m^2)
Glas yta: 70m^2 (normalt 80-tals hus: ~20m^2)
Värmeförbrukning Brutto: 12MWh/år (80-tals hus normalt 24MWh/år)
Värmeförbrukning Netto: 0kWh/år
Elförbrukning Brutto: 2500kWh/år (80-tals hus normalt: 5000kWh/år)
Elförbrukning Netto: 0kWh/år
Aux behov: 2000kWh/år biomassa för reservkraft (Kan odlas lokalt, kräver o,15ha)
Kostnad: 2-3MKr+tomt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar