söndag 22 februari 2009

Isolering mot energipris

Många människor tror att ju mer isolering man har ju billigare blir det att värma huset. Detta är inte riktigt sant, problemet är att isolering är dyrt och energikrävande.

Ju mindre isolering ju mer kostar uppvärmningen, ju mer man lägger på isolering ju mindre kostar uppvärmningen.

-Men om jag lägger mer pengar på isoleringen sparar jag ju in de pengarna på värmekostanden!

Nej, det är inte sant. Om man isolerar tillräckligt mycket kommer ökningen av amorteringskostaderna att bli högre än vad man sparar i energi.

-Men en investering i isolering är en investering i framtiden!
Nej, Isolering är en färskvara. Den håller bara 30-40år innan den behöver ses över och i många fall bytas ut. Och även om de inte skulle vara så kommer skulle ränta ändå bli så hög att de blir ohållbart att ränta det fram till "framtiden"

-Men miljön, man måste tänka på miljön, även om jag inte sparar pengar så sparar vi på miljön!
Nja. Detta är en halvsanning. Att isolera mera minskar totala energiförbrukningen, till en viss gräns. Problemet är att även isolering kostar energi att tillverka. Optimumpunkten blir på en tjockare nivå än om man räknar ekonomi, men skilnaden blir förvånasvärt liten.

-Fram med bevisen!

Varsågod.

Den här grafen föreställer 5 olika ränteexempel för en normal dimentionering av ett hus i sydsverige. Ränta+Amortering från orealitiska 2% upp till ganska höga 10%


Den här grafen förklarar varför det blir dyrare om man ökar isoleringen för mycket. Den är räknad vid en ganska optimistisk ränta+amorteringar på 6%. Kostaden för Isoleringen ökar linjärt (de röda fältet), men vinsten i energi minskar logaritmiskt. Det innebär att det vid någon punkt kommer räntekostaden att öka snabbare än energikostaden minskar. Både exemplena över är beräknade med pelets som energikälla med dagens kostandsläge. För direktverkande el ökar optimumpunkten ungefär 60mm, jag hoppas dock att ingen instalerar direktverkande el som ända energikälla i dagsläget.

2 kommentarer:

  1. Du kanske skall ta och visa vad du har för enheter på dina axlar i dina fantastiska kalkyler.

    Du kanske kan berätta vad du har räknat med för pris på isoleringen.

    Sen det där med amortering....
    Dom som köpte nytt hus för 30 år sedan betalade kanske 350 000 Kr för det.
    Nu kan dom sälja det för 1,5 miljoner

    /Greven

    SvaraRadera
  2. Jo de skulle jag nog försöka. Ska se om jag kan konfigurera OpenOffice att göra det.

    Isoleringen är byggmax standardisolering lamda 37milli. Isolering 120, upp till 220mm hade i princip samma pris.

    Jag har normerat av inflationen i amorteringskostnaden. Därför räknar jag normalt sett på en mycket låg ränta, runt 4% vilket är betydligt lägre va man normalt sett får på banken.

    Kan även notera att de flesta som gör goda förtjänster på sitt hus gör det normalt sett inte bara på grund av inflationen utan till stor del på grund av värdeökning.
    4% inflation (kanske lite väl mycket, men typ) på 30 år generar en prisökning på 3,24gånger, vilket ger ett pris på 1,1miljoner. 30år inkluderar dock de åren på 80-talet när inflationen var extremt hög. Om man räknar med den höjda inflationen på 80-talet så hamnar man nästan exakt på 1,5miljoner.
    Vet inte om ditt exempel var baserat på ett verkligt fall eller inte, men de verkar nästan vara ett skolexempel.

    SvaraRadera