söndag 22 februari 2009

20år av negativ utveckling

Det är i år 20 år sedan utvecklingen börja gå baklänges. Vist vi har mer datorer, mer och bättre tillgång till media än tidigare. Levnadstandarden är högre än någonsin för. Bröd och skådespel. Vi är dock mer bortskämda än de gammla fattiga Romarna så de blir hollywood filmer och snabbmat i stället.
När jag var 10 år och åkte på semester åkte min familj i en Audi 100 av 1987års model, en 2år gammal bil vid tillfället och ganska stor sådan, som backup bil var de en gammal 245 på 70-talet som gällde, gammal men bra bil, även den realtivt stor, något som idag är ovanligt och t.o.m betraktas som omoraliskt. När min mamma var tonåring åkte hon på semester till spanien varige år, faktum är att på 60-talet var en vecka i spanien billigare än idag realtivt till arbetade timmar.
Även fast det idag är teoretiskt möjlgit för en familj att äga 2 stora bilar och åka på semester för tonåringar att åka semster till spanien varige år, så anses de vara omoraliskt, precis på samma sätt som stringbikini anses vara omoraliskt, på samma sätt som "vanlig" bikini var omoraliskt på 60-talet.
Min poäng är att vi idag är på samma ekonomiska och sociala utvecklingsnivå som 1960-talet, men vi tidigare har varit på en bättre nivå. Det går alltså utför. Den gratis sjukvården i sverige är idag så bedrövlig att att man får bättre sjukvård om man åker till thailand och betalar för den... och än värre billigare! Hur kan de vara billigare än gratis? Jo den gratis sjukvården i sverige är inte gratis, den bara heter så. Pasientavgift, inläggningsavgift, utskrivningsavgift avgift hit och avgift dit och kö. Genomsnitstiden för en pasient hoss en läkare idag är 7minuter, för detta betalar man 150 till 250kr i pasientavgift, de resulterar i 1275 till 2100kr/timme vid fullbeläggning i inkomst per läkare, detta är alltså tillräcklgit för att sjukvården i sverige skulle vara vinstdrivande med marginal, fast ekonomin missköts så fruktansvärt att den trots det kostar mer än någonsin.

Varför då välja år 1989 som året då allt var på top. Inte bara för att 1989 var ett år då världen och sverige stog på top, utan även för att de efter en rad positiva händelser plötsligt skedde en rad negativa.
Negativa händelser efter 1989.
Sverges ekonomi total crachar (till följd av många års gravt vanstyre förvisso, men de upptäcktes inte förän 1990)
Världen går in i en lång lågkonjuktur, som avlöses av en lågkonjuktur till 2001 som i sin tur avlöses av ytterligare en lågkonjuktur till 2009 utan någon riktig högkonjuktur emellan.
Rio konferansen 1992 bestämmer att politisk vilja är viktigare än vetenskapliga rön. Man bestämmer då att AGW är ett faktum oavset hur mycket bevis de råkar finnas emot det.
I valröresen 1994 bestäms det att man tidigare röstat fram att kärnkraften skall läggas ner till 2010, trots att de i sjäva verket var linje 2 som vann, dvs behålla kärnkraften.

Jag sa även att 1989 var världen på top....
Östblocket föll ihop fullständigt
Fler länder demokratiseras på några månder än under 100 års tid tidigare.
Komunisterna fick sig en reäl känga
Låten Lambada av gruppen Kaoma släpptes. Om ni inte innser på vilket sätt de är fantastiskt, så mins ni inte musikvideon, kom ihåg att detta är 20 år sedan!

Om den videon skulle släps idag skulle den troligen bli förbjuden på SVT.

Så 1989 vände världen och sociala utvecklningen börja gå baklänges. Det betyder alltså att vi i år är på 1969 i social utveckling. Vad vi kan vänta oss är många nya betonghås, ett riktigt fattigt 50-tal samt andra väldskriget 2. Demokrati är nycklen för att gå framåt.

Om ni inte tror mig att utvecklningen har gått bakåt, titta på Lambada videon en gång till, tänk nu på att den är 20 år gammal och den är från bazilien, ett land som många fortfarande idag 20 år senare ser som under utvecklat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar