tisdag 24 februari 2009

Tillbaka till framtiden

För 10 år sedan var jag med i ett projekt där vi skulle designa framtidens mobiltelefon. Inte många tog oss på alvar, vi var bara några tokiga studenter som hade helt galna idéer.

Vår konstruktion bestod av främst 3 delar.
En PDA (ordet smartphone existerade inte då) liknade huvudenhet med en microhårddisk, W-Lan, och BT. 7 år senare kom det en telefon med de huvudsakliga funktionerna, N95, Höger.

Ett armbandsur som visar viktiga data så som batteri tid, vem som ringer och annan viktig information så som nyhets ticker. Kom 6 år senare, vänster.

Ett BT stereo headsett som möjlgjorde att man lysna på musik från PDA:n utan en enda sladd. Detta var en extrem idé på den tiden de flesta inte ens viste vad mp3 var. A2DP standarden existerade inte då, men nu finns det många produkter av den typen. Exempel till höger.

Tillhörande stereo hörlurarna skulle de även finnas en funktion så att man kunde fälla fram en bildskärm för ögonen för att se video. Sådan produkt finns ännu idag inte till fullo. Den skulle dessutom vara trådlös. Vid perioden trodde vi inte att de skulle finnas protokoll som kunde hantera video paketbaserat trådlöst ens under en längre tid framåt. Så vi valde ett enklare streemande protokoll som mer liknar det som används vid TV säningar. Produkten till vänster liknar inte alls vad vi tänkte oss, men den har samma grundläggande funktion med undatag av trådlösheten.

Att ladda alla prylarna var och en försig insåg vi ganska fort var orealtisikt. Vi kom på att induktivladdning skulle vara perfekt för den stora mängden prylar. Palm inc var väldigt stolta år 2009 att de lyckas bygga en induktiv laddplatta för sin smartphone, bara 10 år efter vårt projekt. Deras produkt är ful, stor och klumpig relativt till den enheten som konstruerades för 10 år sedan, men principen är den samma.

Om man inte har några kontakter för överföring och inga kontakter för laddning så finns det längre ingen anledning att ha någon öppning på telefonen alls. Det är därför ganska lätt att göra den vattentät. Iofs ingen ny idé vid tillfället, men trots allt en ganska extrem idé för en så komplicerad produkt. Hitils har inget företag vågat föra en vattentät konsumet smartphone. Faktum är att vattentäta telefoner överhuvudtaget är mycket ovanliga.

Idag finns alla bitarna för att bygga ihop vår produkt. Vårt mål ursprungligen var att det skulle vara möjligt att markandsföra en produkt som den som utvecklades redan 2005. Tekniskt sett skulle de nog vara möjligt, och personligen tror jag faktiskt markaden skulle vara mogen redan då.

Alla bilder i artiklen är stulna från web:en. Bildmaterialet från de ursprungiga projektet har jag tyvär inte kvar. Ursäktar den dåliga kvaliten.

2 kommentarer:

  1. Intessant, men ger väl inte så mycket om man inte kan se era bilder.

    SvaraRadera
  2. Helt rätt. Våra bilder var dock inga grafiska mästerverk. Ska dock se om jag får tag på dem av killen som hade hand om projekt kontot, tvivlar dock på att han har kvar dem.

    SvaraRadera