söndag 9 augusti 2009

Ström+vatten=hus

Hur gör man om man behöver ett hus fort, men temporärt. Ett hus som man kan köra dit på en lastbil, koppla in en sladd och en slag och sedan bo där direkt.

Visserligen finns de byggcontainrar redan idag som man kan bo i. Men komforten blir begränsad, och ytorna små. Om man ska ha ett rum som är bredare än 2 meter får man problem.

Så här ser mitt förslag ut på utsidan. Relativt konventionellt container hus. Den stora skillnaden är att de kan packas ihop bättre och de stora öppna ytorna på insidan. Välkommen in.

En stor öppen yta med panorama fönster. Hemligheten ligger i hur de transporteras.

Panorama fönsterna viks in och skyddas. Taket viks ner för att skydda ena sidan, medan golvet viks upp för att skydda den andra.

Grundläggning kan vara jobbigt, men i detta fallet så expanderas helt enkelt ben ner för att hålla huset lodrät. Benet kan kompletteras med en större fot vid behov (ej på bild) t.ex. på mjuk mark.

Huset delas ner i 3 enkla container delar i standard storlek. 2,4 meter bred. 2,55meter höga och 6 meter långa. Två av containrarna är av den högre modellen för att hantera övervåningen. Trots att bottenarean av containrarna bara är dryga 40m^2 blir huset när expanderat runt 70m^2 med fördelen att de enkelt kan transporteras på en enda lastbil.

10 kommentarer:

  1. Smart ide - du har nog dock lite konkurrens av blanda annat de existerande husblocken som har en öppen sida (täcks av plast under transport)

    Tricket är väl att producera billiga och lättransporterade moduler som dessutom går snabbt att ställa upp/plocka ned, med få handgrepp - som har en bra komfort...
    Kanske ngt att satsa på för uthyrning för dagis och skolor som alltför ofta verkar behöva tillfälliga baracker att vara i efter brand, under renovering, elelr pga kommunens inkompetens osv

    /K

    SvaraRadera
  2. Grejen här är att jag får dubbelt så mycket yta per container block. Behöver därför bara 3 containrar i stället för 6. Denna metod ger dessutom mer rimliga stora ytor.

    Räknar med att dessa moduler kan ställas upp på under en timme med en kran lastbil. Sedan tar de väll några timmar till att fixa alla små saker för en person.

    SvaraRadera
  3. Hur gör du med vatten- och elkopplingar mellan blocken?

    SvaraRadera
  4. Både kök och badrum ligger i samma modul. Allt vatten och avlopp går direkt dit. Elen pluggas in i övriga delar med vanlig stickkontakt som man sätter i innan man drar i spärren och fäller ner täckskivan över fogen.

    SvaraRadera
  5. http://www.villavagnar.com kanske?

    SvaraRadera
  6. Adam:
    De flesta villavagnar är bara en bråkdel så stor som huset på bilden. Dessutom behöver de specialtransport för att flyttas. Kvalitén på villavagnar för vårat klimat är ej heller optimalt, iaf inte om man tänker bo i den på vintern.

    SvaraRadera
  7. Ok!

    Jag vet att det finns en del "vikbara" koncept som används för mobil sjukvård eller katastrofhjälp. Kanske kan vara intressant att titta på.

    SvaraRadera
  8. Adam:
    Har tittat på dessa, inte speciellt imponerad. Närmast att betrakta som förbättrat tält.

    SvaraRadera
  9. Om det här nu är så bra som du påstår, varför gör du inte verklighet av det?

    SvaraRadera
  10. Hmm, en bekant till mig har skissat på katastrofhus, just för att de befintliga int eär så mycket att hänga i julgranen. Vet inte om han kommit nån vart med det projektet dock.

    SvaraRadera