söndag 31 maj 2009

Del 1: Solkraft till verklighet

Få personer inser skillnaden på att bygga en enstaka prototyp relativt till att massproducera komplicerade produkter. Exempelvis byggde Volvo en hybrid bil redan 1991 vid namn ECC som aldrig på marknaden, den var helt enkelt för komplex att producera.
På samma sätt finns det idag stora solfångarfällt. Dessa är subventionerade och i praktiken prototyper.
Solkraft är av typen area kraft. Detta betyder att ytan av kraftverket begränsar effekten. Detta skiljer sig mot Vattenkraft, kärnkraft och värmekraft där volymen begränsar effekten. Även fast de kanske låter som en liten skillnad gör de enorma implikationer. En volymkraftverk är mer lönsamt ju större man bygger det, medan ett areakraftverk blir mer lönsamt ju mindre man bygger det. Detta är orsaken att det finns solceller på miniräknare och inte kärnkraftverk. Detta är även orsaken till att de går att bygga en solcellerdriven leksaksbil men de är mycket svårt att bygga en solcellerdriven personbil.

Nu blir de riktigt knepigt, för ett kraftverk på grund av sättet de är konstruerat behöver vara ganska stort för att bli lönsamt. Så vi har något som måste vara väldigt stort men samtidigt väldigt litet. Detta är ett problem som enklast löses genom klustring, dvs man använder många små för att tillsammans gör ett arbete för en stor.

Till höger finns det ett kluster på 12 solfångare, i centrum en processanläggning och till vänster en kyldamm. Har här jag valt solkraft av termisk typ, orsaken till detta är att solceller uppför sig väldigt dåligt i stora areor. Det finns dessutom ett flertal andra orsaker som jag kommer till senare.
Solfångarna på bilden är helt enkelt speglar.

För att minimera priset ligger speglarna i en bana. Speglarna är gjutna i skumplast för att minska vikten och priset, och framsidan är helt enkelt försilvrad och lackerad. Dessa speglar ligger i en delcylindrisk bana så att de kan följa solen i en riktning. Motagar huvudet är upphängt med jämna mellanrum med glest avstånd för att minimera skuggeffekten. Speglarna är sektionerade om övre och undre spegel samt i längsintervaller för lätt service. Den biten där huvudet skuggar banan finns ingen spegel.
I huvudet är där magiken sker.

Konstruktionen ser ganska enkel ut, vilket är naturligt då den behöver vara billig. Huvudet består av två kraftigt isolerade sidor samt två isolerglas på vardera sida om rören som samlar in energin. Hela utrustningen är vakuumförpackad för att minimera läckage av energi. Medan de flesta system tillför energi genom att öka temperaturen på vätskan i systemet till skillnad från de flesta idag kommersiella systemen.
Detta är av flera orsaker. För att kunna få optimal verkningsgrad behöver temperaturen vara så hög som möjligt. Men teperaturen in i systemet begränsar. Genom att tillföra energin utan att öka temperaturen, är temperaturen in och ut ur systemet de samma. Denna lösning uppnås genom att ha ett sådant tryck i systemet att kokpunkten är exakt de samma som optimala temperaturen. När energi tillförs omvandlas mer och mer av vättskan i systemet till gas.
Den sista biten är ganska konventionell och realtivt enkel.

Ångan från solvärmepanelerna går in i ett saltlager där det smälter saltet och kondenserar vätskan som åter går till uppvärmningspanelerna. I systemet finns en tryckventil som håller trycket på en optimal nivå för att minimera förluster. Denna temperatur håller man strax över smälttemperaturen för saltlagret. Till saltlagret är en eller flera konventionella turbiner kopplade på ett snarlikt sätt som vilket kärnkraftverk eller värmekraftverk som helst.

Verkningsgraden för ett system som detta är mellan 30 och 45% beroende på ångtemperatur. Verkningscykeln är då den endast tilltar i en dimension strax under 25%. Marktäcknings graden är för sydligt belägna lägen (breddgrad mellan 45grader nord/syd) blir 72%.
Detta betyder att mellan 5,5% till 8% ljusets maximala infallande effekt blir genomsnitts energi. Med en ljudstyrka på ca 1,5kw/m^2 (rätt mig om jag har fel, har inte hittat någon exakt siffra på ortogonal effekt) behövs de följande yta för att ersätta respektive kraftverk.
150MW gaskraftverk: 1,2 till 1,8km^2
300MW kolkraftverk: 2,5 till 3,6km^2
800MW äldre kärnkrafts reaktor: 6,6 till 9,7km^2
1,6GW ny kärnkrafts reaktor: 13 till 16km^2
3,6GW, hela ringhals: 30 till 44km^2
16GW, hela Sveriges elkonsumtion : 130 till 200km^2

Problemet är att ett sådant system inte skulle fungera i Sverige. Dels är de för molnigt och dels ligger Sverige för långt norr ut, solen faller in för flackt , och sist men inte mins, är störst behov av kraft på vintern när de är som mörkast. Det finns öknar i både Italien och Spanien, men dessa lär ju de själva vilja utnyttja om möjligheten finns. Det närmaste stället annars att utnyttja det är i norra Afrika.
Att hitta en lämplig position i Nordafrika är lättare sagt än gjort. Sahara är inte bara sand som de visas på TV utan även stora delar berg. Det är förvisso bra att komma upp en bit i atmosfären på ett berg, men de tillför andra problem.

De tre första rutorna föreställer Sveriges kraftbehov, den fjärde och sista föreställer förlusterna vid överföring även med bästa teknik från Nordafrika. Som synes blir fälten enorma men inte fullkomligt orimliga.

Bara att börja bygga? Nja, inte riktigt så enkelt. För soliga länder söderöver med högt elpris kan de nog vara ett alternativ inom en ganska snar framtid. Problemen är dock flera, men lösningen i detta exemplet löser ett otal av de som varit de största problemen för solkraft hittills.

Uppdatering:

Har uppdaterat solens effekt från 1500W/m^2 till 1050W/m^2 vilket enligt de bästa källor jag har sett skall vara ett bra närmevärde.

De andra 3 delarna kommer inom kort.

13 kommentarer:

  1. När det gäller Volvo ECC så var det väl ett par saker som fällde den bilen.
    1. Dom fick aldrig rätt på gasturbinen (problem med bla sprickbildningar)
    2. I dåläget var inte gashybrider så "hett". Dvs man skulel troligen inte kunnat ta ut så mkt mer pengar som man behöver.

    /K

    SvaraRadera
  2. 1: Så sant så sant, de var dock långt ifrån den enda orsaken. Det är just de jag visade som skillnaden mellan en prototyp och ett kommersiell projekt. Prototypen behöver inte vara driftsäker.
    2: ECC var inte "Gas Driven" som en vanlig gasbil, utan snarare driven på förgasad vätska, dvs dieselolja precis som alla andra dieselbilar.

    SvaraRadera
  3. Du har riktigt intressanta blogginlägg, hoppas på fortsättningen snarast!

    SvaraRadera
  4. Har du ingen vänlig kompis som kan hjälpa dig med rättstavning, avstavning, särskrivning och grammatiska fel? Det går ju att förstå vad du menar men är väldigt irriterande och ger din blogg en mer oseriös framtoning.

    SvaraRadera
  5. Du skriver: "Medan de flesta system tillför energi genom att öka temperaturen på vätskan i systemet till skillnad från de flesta idag kommersiella systemen". Jag inte förstå. Snälla en förklaring tack.
    Micke

    SvaraRadera
  6. Svedde,
    Du fråga vad solinstrålningen är! Jag har ifrågasatt ditt antagande tidigare så nu kommer jag med ett svar.
    Helt klart är att 1500 Watt per kvadratmeter vinkelrät mot solen är tokigt och jag kan bara undra var du har fått den siffran ifrån.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Sunlight#Sunlight_intensity_in_the_Solar_System
    Den totala solstrålningen mot jorden varierar ovanför atmosfären mellan cirka 1410 Watt i januari och 1320 Watt i juli per kvadratmeter som funktion av avståndet till solen över året.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_energy
    All denna strålning kommer dock inte ned till marken utan cirka 25% reflekteras eller absorberas på väg genom atmosfären och i slutändan får man alltså vara glad om man på en dag med klarblå himmel kan mäta upp 1100 Watt soleffekt på en kvadratmeter riktat vinkelrätt mot solen på bästa böjliga plats på södra halvklotet.
    I Sverige där vi aldrig har solen i Zenit och dessutom har vinter när jorden är som närmast solen så kan man maximalt mäta upp runt 1000 W/kvm vinkelrätt mot solen, vilket per markkvadratmeter innebär maximalt runt 900 W när solen står som högst på himlen en fin sommardag.

    Anta 1000-1100 Watt per kvadratmeter vinkelrätt mot solen så blir dina beräkningar mer korrekta.

    SvaraRadera
  7. Micke:
    Så snälla kompisar jag ingen kvar. Tyvärr är inte rättstavningsprogrammet helt felfritt heller. Än värre tror jag att rättstavningsprogrammet är skyldig till en del särskrivningar. Stav felen kan jag inte gärna göra något åt så länge innan annan rättar.
    Grammatiska fel borde jag inte göra, du kan gärna påpeka ett par så borde jag nog kunna hitta resten av de du syftar på.

    Anonym - Micke
    Det hela är ganska enkelt. Tänk att du har 1kg vatten och 1kg is. Båda har exakt 0grader temperatur. Om man tillför X antal joul energi så kommer vattnet att få en temperatur på få en temperatur på säg 40 grader, tillför man samma mängd energi till is så kommer den fortfarande att ha 0 graders temperatur.

    De finurliga här är att genom att ändra trycket så kan man justera övergången från vätska till fast form eller från vätska till gasform till vilken temperatur som man än råkar behaga. Detta gör att förlusterna blir mycket mindre samtidigt som hela systemet blir mycket effektivare.

    Det är enligt denna princip exempelvis heatpipes fungerar som finns i många datorer.

    SvaraRadera
  8. Hydrazine:
    Va bra. Första gången jag sett en källa som verkar vara korrekt. Siffran 1500W kom från någon som sålde solvärmepaneler, var lite skeptisk till de själv, men lyckades aldrig hitta en bättre siffra.
    Rimligen borde en siffra på 1050W vara ett så bra näringsvärde som de kan bli

    SvaraRadera
  9. PS:
    Den största slutsatsen av Hydrazine källa är att de svarta rutorna helt enkelt blir 30% större. En betydande mängd, ska uppdatera i kväll och behålla den gamla bilden som referens för de som är intresserade.

    SvaraRadera
  10. Vore det inte bättre om länderna i Afrika fick all den el som skulle kunna produceras i stället för europa? Bara en tanke...

    SvaraRadera
  11. Att de nordafrikanska länderna kan ta del av kraften är väll självklart. Att exportera all kraften till Sverige är inte rimligt i dagsläget. Men tänk på att Sahara är väldigt stort. Det är längre från Norra Sahara till centralafrika, där majoriteten av befolkningen i Afrika bor än vad de är från Norra Sahara till Spanien och Italien. Från norra Algeriet till Nigeria är de nästan lika långt som från till Skåne. Att transportera stora mängder energi genom hela Sahara kan nog inte riktigt betraktas som lönsamt, de är nog helt enkelt billigare att ha en anläggning i norra för Nordafrika och södra Europa och en i södra för Centralafrika. Naturligtvis kan de vara lämpligt att ha elledningar för utjämning av kraften emellan. Men för att något av de överhuvudtaget skall vara möjligt gäller det att först kunna pressa produktionskostnaden till en rimlig nivå. Det finns ju ingen poäng med att sälja energi till afrikaner om de måste stå över maten för att köpa den.

    SvaraRadera
  12. En utmärkt sammanfattning av för och nakdelar av solenergimöjligheter i dagsläget!

    SvaraRadera
  13. Har du funderat lite över skalbarheten? Hur många ton av olika byggnadsmaterial skulle behövas för den storlek du beskriver i din exempelkarta? Hur är dessa mängder jämfört med t.ex. årlig världsproduktion av respektive byggmaterial?

    SvaraRadera