lördag 28 mars 2009

Får och floskler

Nu skall ljusen vara ner släckta av någon orsak. För miljön, men riktigt hur som de hjälper miljön är de ingen som förklarar.
Faktum är att många automatiska system kompenserar för ner släckningen och andra system struntar i det fullständigt.
Så hur ser det ut, jag tog en sväng runt huset och tog ett par bilder med ljusförstärkare. Ljuset på bilderna är i vissa fall 10 gånger svagare än vad som kan uppfattas av blotta ögat.

Några saker blir genast uppenbart. Ca hälften av lägenheterna är närsläckta. Övriga är skarpt upplysta. De något gröna skenet strax vänster om balkongen på andra våningen kommer från en bandning av vita och gröna LED. De gulaktiga vid entré dörrarna kommer från lysrör och de gulaktiga på högra delen av balkongen och är lågenergilampor. De ännu gulare skenet höger om den är högst troligen glödlampor. Att döma av de svaga skenet troligen högst 100W totalt.

Vidare ur en annan vinkel syns att snön är kraftigt upplyst. Detta kommer främst från ströbelysning från vägen. Vad som mer tydligt syns är att himlen, trots att det är mitt i natten är tydligt upplyst. Detta är moln som reflekterar gatubelysningen. Detta är något man vanligen inte ser, här blir det dock tydligare, delvis på grund av att de är fottat i en mörk vinkel, delvis på grund av att mörkerkameran tydligare ser det. För blota ögat går det med viss svårighet att se.

Ljust som mitt på dagen, här ser man tydligt att kommunen har bytt till moderna fullspektrum lampor. Dessa drar förvisso mer el än de gula natrium lamporna, men mindre än de flesta andra. Det ser inte speciellt nersläkt ut här inte (bilden tagen kvart över nio).

Men ljus himel. Här kan man tydligt se att de är som ljusast mot stadens centrum. Detta ljussken kan man faktiskt se flera mil ut på landsbyggden från staden.

Mer intressanta bilder. Fönsterna till vänster på andra våningen samt de två första på nedre våningen har glödlampor som lyser upp dem. De andra ljusa fönstret på andra våningen har en röd lågenergilampa, det andra en vanlig lågenergilampa och de tredje ett lysrör. I källaren har de första ljusa fönstret ett dagsljus lysrör, och det andra ett konventionellt.

Detta är den mörkaste delen av kvarteret. Trots de ser flera fönster tämligen ljusa ut. Detta beror troligen på att de använder stearin ljus där.

Hur vet jag vad för typ av lampor folk använder. Ganska enkelt. Kör in bilderna i ett bildbehandlings program och tittar på fördelnignen rött, grönt och blått ljus och jämför med en känd referens. Detta är inte lika exakt som att köra med spektrografi, men halva vägen där i vilket fall.

Vad lär vi oss av detta? Inte specielt mycket är jag rädd. Löjliga jippon spelar ingen större rol för naturen. Någon större påverkan av strömmen gör de heller inte, efterrsom privathems belysning är en mycket liten del av elförbrukningen. Frågan är hur många som kom ihåg att stänga av elementen med. Faktum är att elementen kompenserar för de energibortfall som lamporna ger om man släcker dem.

Om man ska spara energi får man nog ta och göra där som de förbrukas mest, och inte minst.

4 kommentarer:

  1. Håll dig på din blogg istället för att sprida negativ stämning på nyteknik.se!!!

    SvaraRadera
  2. Om du tycker att fakta är negativt så får de stå för dig.

    SvaraRadera
  3. ... tänkte bara säga att Earth Hour inte hade något med att spara energi att göra. Annars, intressant analys.

    En sak kommun/väghållare borde titta på är att installera lampor som lyser mest där de bör, det vill säga där på vägen/marken, och ej upp i himlen. Gäller även givetvis alla andra som sätter upp belysning.

    SvaraRadera
  4. Earth hour är ett jippo vars syfte är att få folk att tänka mer på sin miljöpåverkan alla andra dagar på året. Just denna timma gjorde inte mycket i sig även om många släckte ned då tyvärr inte så mycket i samhället i övrigt ändrades.
    Det var aldrig tänkt att folk skulle släcka mer än sina lampor. Det faktum att många som släckte istället tände ljus och värmeljus för att få lite ljust och mysigt hemma kompenserade nog med marginal besparingen av förbrukad elenergi eftersom ljus knappast är en mer effektiv ljuskälla än en lågenergilampa. Om man har uppvärmning via fjärrvärme så tjänar man absolut inget på att skapa ljus med annat än så nära 100% effektivitet som möjligt.

    I Göteborg minskade dock effekten som gick genom stadens elnät med knappt 10% jämfört med en normal kväll. Detta då trots att endast en bråkdel släckte sina lampor och stora delar av staden i övrigt lös som vilken annan kväll som helst.

    SvaraRadera