Ibland är de svårt att hitta argument. Ett av dessa tillfällen är när man har fel. Jag kommer här att ge ett antal olika metoder och två exempel att använda varje enskild metod, en vanlig (V), och en ovanlig (O) metod.
Metod 1
Negativ bevisföring
Negativ bevisföring är ett av de vanligaste sätten att argumentera om man har fel. Negativ bevisföring är ett mycket effektivt sätt att förvirra även den mest rutinerade besserwisser och ett bra sätt att lura eventuella åskådare.'
Metoden går ut på att man kräver ett negativt bevis. Ett negativt bevis är ett bevis för att något inte existerar.
Det fina med denna metoden är att den är helt omöjlig att överträffa, man kan nämligen inte bevisa att något inte existerar.
(V) Bevisa att människan inte har en klimatpåverkan.
(O) Bevisa att jultomten/gud inte existerar.
Metod 2
Godwins lag
Metoden är så vanlig att den t.o.m har ett officiellt namn. Denna metod går helt enkelt ut på att jämföra någon med Hitler (Adolf). Man kan göra de genom att säga att personen beter sig som Hitler, eller att något som personen argumenterar för är samma sak som något Hitler gjort, exempelvis koncentrationsläger, ockupera halva Europa eller döda judar.
Metoden fungerar principkelt genom fostran, Hitler är synonym med ond, om någon har en metod som kan jämföras med något Hitler så ger de effekten av att personen per automatik framstår som ond.
(V) Du kan inte begränsa invandringen, de är ju precis de Hitler gjorde innan han byggde dödslägena (koncentrationslägena).
(O) Kärnkraft är ont, vet du att Hitler försökte bygga ett kärnkraftverk.
Metod 3
Obesvarad fråga
Att ställa en obesvarad fråga är mycket effektivt, men de kan vara svårt att komma på en fråga som är obesvarad och samtidigt inte kan bestridas. Vad man gör är helt enkelt att ställa en fråga, eftersom den är obesvarad får man inget svar, då ställer man frågan om och om och om igen till den andra parten ger sig. Om parten inte ger sig så ska man aggressivt angripa parten och fråga varför denna inte svarar på din fråga. Frågan kan även vara va den karaktären att de enda möjliga svaret är ett nej, vilket man naturligtvis inte accepterar.
(V) Om du säger så måste du vara emot miljön, är du emot miljön?
(O) Om du inte har läst ALL dokumentation så kan du inte vara säker på att de är så, har du läst ALL dokumentation?
Metod 4
Hävda akademisk utbildning
Genom att hävda att man exempelvis är doktor, prefekt eller professor. Man bör dock undvika att säga att man är professor eftersom det finns så få av denna typ att de lätt kan genomskådas som lögn. Vad man säger att man helt enkelt är doktor inom området och att man därför vet vad man pratar om. Denna metod leder ofta till att även någon annan påstår sig vara doktor eller likande. Detta löser man helt enkelt genom att påstå att den andra personen som säger sig vara doktor ljuger och att om han verkligen skulle vara de så skulle han hålla med dig själv eftersom det är du själv som har rätt.
(V) Jag är doktor i klimatteknik och därför vet jag allt om växthuseffekten, alla som påstår att AGW inte är sant har fel och alla forskare på hela jorden håller med varandra om det.
(O) Jag är doktor i datorteknik och därför kan jag allt om shannons lag och du har fel.
Metod 5
Köpta källor
Denna metod är ganska enkel, man hävdar helt enkelt att meningsmotståndaren eller alla dennas källor är köpta. Detta är en gammal klassiker och går helt enkelt ut på att man ifrågasätter trovärdigheten. Denna metod fungerar på alla källor oavsett vilken typ av källa det är. Även om källan är en myndighetskälla eller i sin tur bygger på otvivelaktiga fynd, ingen orkar ändå kolla upp det.
(V) Den där källan om att växthuseffekten inte skulle påverkas av människan är ju finansierad av oljebolagen, tror du inte de försöker luras för att sälja mer olja.
(O) Den där källan om att de finns brottsliga invandrare är ju finansierad av främlingsfientliga.
Metod 6
Dagismetoden
Genom att helt enkelt säga precis samma sak i svar och bara vända på betydelsen kan man diskutera i all evighet utan att använda någon typ av argument. De hela går ännu bättre om man samtidigt hävdar att ens meningsmotståndare bara kopierar de man skriver innan denna själv hinner säga det. Det gör en utomstående illusionen av att det i själva verket är din meningsmotståndare som håller på med dagisnivån.
(V)
Andra: På dessa källor finns en undersökning som visar att elbilar inte ger någon positiv miljöeffekt
Du: På dessa källor finns en undersökning som visar att elbilar ger någon positiv miljöeffekt, och sluta härma allt jag skriver, kan du inte komma på något själv.
Andra: Men de är ju du som härmar vad jag skriver, det du håller på med är ju rena dagisnivån på diskussionen.
Du: Nej de är ju du som härma mig, jag skrev ju först att du härmades, och dagisnivån är det ju du som håller på med.
(O) N/A
Metod 7
Angripa personligheten
Att helt ge sig på denna andra diskussionspartnern är både effektivt och vanligt. Tyvärr har denna metod överutnyttjats de senaste åren vilket gör att den ofta genomskådas. Använd aldrig den här metoden primärt, utan endast efter några av de andra metoderna. Metoden går i stort ut på att underminera den andras trovärdighet, detta är den absolut vanligaste metoden inom politiken. Ta reda på varenda brist, stavfel, felberäkning, enhetsfel. ALLT kan användas minsta lilla fel. Även om de är ett uppenbart tryckfel så använd de som argument för att personen är inkompetent och korkad.
(V) Men du kan ju inte ens stava, de lär man sig på lågstadiet, "Att" stavas med TVÅ "T", INTE ETT som du skrev "At", du är ju helt trög och kan ingenting, man kan ju inte lita på något du skriver alls.
(O) Men han har ju inte betalt TV licensen, han är ju kriminell, honom kan vi inte lita på!
(svar): Men de har ju inte du gjort heller
Respons: Men jag hade ju en anledning att inte göra det, han gjorde de ju bara för att han va kriminell.
Metod 8
Försvara de försvarslösa
Att aggressivt och upprepat hävda att man försvarar de försvarslösa är ett klassiskt sätt att argumentera när man har fel. Denna metod har ingen direkt metodik, utan går helt enkelt ut på att man säger "tänk på barnen/sälarna/isbjörnarna" eller egentligen vad som helst som inte kan försvara sig själv, ju sötare och med försvarslöst, dessbättre.
(V) Men vi måste sluta köra bil, tänk på isbjörarna
(V) Porr måste förbjudas, tänk på barnen
(O) Vi måste förklara krig mot Norge, tänk på de små söta sälungarna
Dessa metoder kan man använda i alla diskussioner, de finns fler metoder som jag lägger till efterhand som jag hittar dem. Använd dessa metoder flitigt när du vet att du har fel och inte kan vinna debatten på något annat sätt. Om inte den ena metoden fungerar, fortsätt med nästa, och nästa och nästa. Vid något tillfälle kommer diskussionsparten att ge sig. Deklarera då klart och tydligt att du vunnit på walkover och att din meningsmotståndare helt enkelt gett upp för att du har överbevisat honom.
Ironi /
Sanningen
Orsaken att jag gjort den här artikeln är inte för att hjälpa folk att vinna debatter när de har fel. Nej, precis tvärt om.
Genom att ha alla metoder i dagsljuset ser man snabbt när någon är inne på banan. Så fort du känner igen något av metoderna ovan i en debatt. Svara INTE på delen ALLS. Portionera av delen som innehåller den aktuella metoden. Säg att svaret på frågan, påståendet eller angreppet finns finns på denna länk "http://teknikoverkligheten.blogspot.com/2009/08/saker-att-saga-om-man-har-fel.html".
Det finns ytterligare ett skäl, om du någon gång finner dig själv omedvetet använda någon metod ovan, sudda genast ut vad du skrivit. Tänk efter om du har rätt eller fel. Kontrollera så att inte din diskussionspartner redan använt någon metod och reflektera över om du verkligen har rätt.
Vist man behöver inte nödvändigvis ha fel för att man använder en metod, men faktum är, om man har rätt, varför då använda metoderna? Med denna artikeln ska sätt spiken i kistan för dessa metoder en gång för alla. Om någon använder metoderna efter att läst artikeln så är de det samma som att erkänna att personen har fel.
Här visas dom vanligaste argumentationsfelen i retorik
SvaraRaderahttp://sv.wikipedia.org/wiki/Argumentationsfel
Min favorit är halmgubben, (strawman)
ex
A: Jag tycker inte att barn ska leka på trafikerade gator.
B: Jag tycker att det vore vansinne att hålla barnen inomhus hela dagarna.
Själv tycker jag ett bra sätt att påvisa att någon är inne på fel spår i argumentationen är att säga "ska du säga som har så ful skjorta/tröja/bil/något annat". Detta brukar få de flesta att reagera och tappa farten lite så att de hinner tänka efter om det verkligen är en sansad debatt som förs. Om de inte gör detta så kan man ju använda sin egen argumentation för att påvisa vilken nivå man är på.
SvaraRadera/anders
Ytterligare en vanlig teknik är den s.k "härskartekniken" där man på ett fint sätt förringar motståndaren samtidigt som man framställer sig själv som den som ligger inne med svaren, utan att pressentera några.
SvaraRaderaMan inleder med tex: "Det måste ju alla med ens en gnutta förnuft förstå att....."
Här har man då sagt att alla som är av annan åsikt är idioter utan att det direkt kan kallas personangrepp.
Därefter lägger man gärna fran sin åsikt som om man var ett offer som angrips från alla håll:
"Och då jag säger detta blir jag ständigt påhoppad av...."
Sedan avslutas gärna det hela med att man försäker utmåla sig som om man är den som vill finna en kompromiss/lösning medan motståndaren är en fanatiker.
"Vi måste ju komma på en lösning på problemet, om bara ***** vill...."
Märk väl att man ALDRIG själv lägger fram något konkret förslag.
Får man sedan mothugg, inleder man nästa med: "Snälla lilla du...." För att visa vem det är som har fakta & vem som är liten och bara har åsikter.
Detta är ett väldigt vanligt sätt att argumentera hos de som försvarar ökad övervakning, ökade polisiära befogenheter för bolag & utökad copyright/patentlagstiftning.
"framställer sig själv som den som ligger inne med svaren,"
SvaraRaderaJo det är sant. Var nog egentligen de jag menade med del 4, men jag var nog inte tillräckligt generell.
Men för att de hela ska bli bra, måste de va mycket korrekt. Även motsatta problem finns. Personer som helt enkelt inte har en aning om vad de pratar om, och trots de fortsätter hävda att de vet exakt vad de pratar om helt ignorerade alla källor, argumentation eller bevis.
På sätt och vis är de två beteendena väldigt lika varandra.
Peter:
Hade inte sett den källan innan, riktigt fin.
Man kan också blanda sanningar, halvsanningar & rena lögner för att sedan kalla det "information".
SvaraRaderahttp://www.overclock.net/windows/569458-microsoft-attack-linux-retail-level-probably.html
"Nya snälla Microsoft......." My ass!
Skall bli kul att se astroturfer försvara detta.
Sorry. Länken funkar, men de PowerPoint slides som visas är borta :(
SvaraRaderaIntressant, men det blir ganska jobbigt att läsa din text när du blandar de och det på ett talspråkligt sätt... :-)
SvaraRaderaNuförtiden tycker jag att det är ok att analysera vilket foretag som beställt undersökningar, det kan vara skäl att tvivla på resultatet.
SvaraRadera...
Det är många som använder "Men det är ju vanligt sunt förnuft..." det hänger ju lite ihop med "lille vän" eller "du måste vara dum om du inte tycker som jag."
"Nuförtiden tycker jag att det är ok att analysera vilket foretag som beställt undersökningar, det kan vara skäl att tvivla på resultatet."
SvaraRaderaEller om det är Gartner: Vilka de vill sälja sin "undersökning" till.
Jobbade som CTO på ett företag som envisades med att köpa deras crap. Är f*n inte billigt heller.
De har förpackat dem väl men innehållet är, enligt mig, lika träffsäkert som aktieköpande chimpanser med dartpilar.
Finns säker tillfällen då de varit spot on, men dat har troligen Saida också varit. "Även en trasig klocka visar rätt tid 2 gånger om dygnet" ;)
"Jo det är sant. Var nog egentligen de jag menade med del 4, men jag var nog inte tillräckligt generell."
SvaraRaderaMen snälla lilla Svedde, de måste du väl förstå att du inte förstår? ;)
Punkt #4 står för sig själv.
"Härskarteknik" har lite eller intet att göra med hävdandet av akademisk utbildning.
Kräver inte att man kan något, bara att man sätter sig i en överlägsen ställning.
Förstår att DU inte fattar men JAG har 15p retorik ;)
Hej
SvaraRaderaHar en fråga om punkt 4 även jag.
I min personliga erfarenhet så betyder akademisk examina rätt så mycket för trovärdigheten i sakfrågor, speciellt ju högre examina det gäller.
Jag anser att det är relevant information om en person som säger/skriver något för att hjälpa mig göra en första bedömning om tillförlitligheten i informationen men självklart så finns det ju fortfarande en risk att i det specifika fallet så har personen fel.
Anser ni (artikelförfattare och andra) inte att akademisk examen har någon betydelse eller menar ni att det är logiskt fel att använda det som ett argument? All utveckling av det här tas tacksamt emot! :)
/Fredrik
Till alla som säger att dom är emot "Globala Uppvärmningsteorin" är finansierad av oljebolagen.
SvaraRaderaCLIMATEGATE: CRU ser till "Big oil" för stöd.
http://wattsupwiththat.com/2009/12/04/climategate-cru-looks-to-big-oil-for-support/
Intressant att metod 5 användes för att hävda att Lennart Söder var köpt av vindkraftsindustrin av signaturen "Sv - http://teknikoverkligheten.blogspot.com" i NyTekniks kommentarsfält.
SvaraRaderaBetyder det att Lennart har rätt?
/ Micke